Fina klubbframgångar vid Världsungdomsspelen

04.07.2023

Världsungdomsspelen i Göteborg pågick i helgen i dagarna tre. Det är en gigantisk tävling där startfälten i många grenar kan vara 60-80 deltagare. Det är således inte lätt att få en framskjuten placering. Men vi hade många aktiva på plats och flera suveräna insatser.

En löparbegåvning utöver det vanliga
Främst tänker jag på 16-åriga Filippa Engström som vann båda sina grenar 100m och 200m i F16. Inte bara det. Redan i sitt försöksheat på 100m raderade hon ut Anna Tunells klubbrekord på 12.46 från 1989. Filippa sprang på 12.11 för att sedan vinna finalen på 12.25. Det var lördagens tävling. På söndagen gjorde hon likadant på 200m. Satte ett nytt förnämligt personbästa när hon vann på 24.88. Här var det Jenny Holmroos klubbrekord från 2002 på 25.32 som rök och Filippa tog sig in som nia i klubbens 10-bästastatistik.

Klättrar på 10-bästa
I seniortävlingen på 400m pressade Virva Rylander sitt nyligen satta personbästa med nästan åtta tiondelar till 56.47. Därmed klättrar hon en placering på 10-bästalistan till sjätte plats. Virva förbättrade också sitt årsbästa på 200m till 25.43.

Även Bea Brusling som vann F15 stav på personliga rekordet 3.14 klättrade på 10-bästalistan en placering till femte plats.

Midea, Minya och Malin vinnare
I stora startfält vann vårt kastarlöfte Midea Allard F15 slägga på 54.71. Det var personligt rekord. Hon befäster sin ställning som landets bästa släggkastare i F15-klassen. En annan segare var 12-åriga Minya Öryd. Hon har tävlat i flera år men det är först i år som hennes resultat enligt de nya reglerna blir offentliga. Bland många bra grenar är 60 meter häck hennes bästa gren. Hon vann finalen i F12 på 9.50. En mycket bra tid som tyvärr gjordes i en medvind på +2.1. Nu fick hon nöja sig med att i sitt försöksheat med 9.84 pressa sitt egna klubbrekord med två hundradelar.

Otur med vinden hade också vår stora stjärna Malin Otterling Marmbrandt. Hon vann tresteget på 13.09 men i en vind på +2.2. Hennes bästa hopp i godkänd vind var 12.54 nytt årsbästa.

Lucas ny på 10-bästa
Bland männen hade vi också en vinnare. Det var Alfons Haals som vann släggan med 60.03. Annars vill jag lyfta fram många fina löpresultat.

I seniorernas 200m blev 20-årige Lucas Ulegård fyra på personliga rekordet 22.09. Det innebär att han tar sig in på tionde plats på klubbens 10-bästalista.

Ett klubbrekord blev det för Valter Silverhult på 80 meter häck med 12.03. Tilläggas ska att 80 m häck är en relativt ny gren i P15. Tidigare var distansen 100m. 21-årige August Kallin blev vår näste löpare att med perset 49.98 ta sig under 50 sekunder.

Medel- och långdistans
Det var tunt med långlöpare i de äldre klasserna. Undantaget var 19-åriga Nova Ojutkangas. Hon blev fyra i seniorernas 3000m på personliga rekordet 9:47.68. Tiden är tillräckligt bra för att Nova ska ta sig in på klubbens 10-bästalista som ny trea.

Vi hade också duktiga löpare i 14- och 15-årsklasserna. David Wallén och Isak Steiner blev på fredagen tvåa respektive fyra i P15 1500m hinder på 4:28.11 och 4:39.09. På lördagen sprang David 800m på 2:02.56. På söndagen var de båda i elden igen på 2000m. David blev bäste svensk på femte plats med 5:58.14. Isak kom på trettonde plats med 6:07.60 tätt följd av 14-årige Erik Jansson med 6:07.69. Personliga rekord för alla tre.

Duktiga kastare
Vi har saknat riktiga kulstötare i klubben i många är. Kanske är något på gång där. 17-årige Melvin Dahlén blev fyra i P17 med personliga rekordet 15.44. Han har i år förbättrat sig från förra året med 3,2 meter med 5 kg kulan. Före sig i tävlingen hade han en norrman, en svensk och en tysk. (Låter som en Bellmanhistoria). Men faktum är att svensken Ludvig Fredman från Märsta är den ende som ligger före honom i årsbästastatistiken i P17.

Bronshoppare
Vi hade tre hoppare på plats som gjorde mycket likartade tävlingar. Alla tre tillhör sverigetoppen i sina respektive åldrar och grenar. De gjorde denna helg inte sina bästa tävlingar/resultat, men har en så pass hög nivå att alla tre ändå hoppade hem bronsmedaljer. I P19 så var det Viktor Rahm som på fredagen hoppade 5.11 i stav. I P19 längd så hoppade Henrik Silva Skoog i ösregnet 6.98. Även Isolde Väinölä fick genomföra sin höjdtävling i F16 i ösregn där hon fick nöja sig med 154 denna dag.

I "Föreningskampen" så slutade Västerås FK på en fin åttonde plats av 175 föreningar/klubbar.

Det var ett axplock av det som skedde av våra duktiga friidrottare vid Världsungdomsspelen.