Utomhussäsongen 2015 del 2

Då är det dags för nästa avsnitt i min sammanfattning av utomhussäsongen 2015. Nu gör jag en genomgång gren för gren av vårt kvinnliga lag.

Göran Kihl

 

Västerås FK som lag gren för gren

Malin Marmbrandt hoppar 6,34 i Finnkampen. Foto DECA Text&Bild

Längd Kvinnor Malin Marmbrandt		SWE	6.34	 (1.0)

Kvinnor                                                                        

 

 

Klubben är stark på damsidan såväl i lag som individuellt. Malin Marmbrandt är den som tagit det stora klivet i år i både längd och tresteg. Våra två stjärnor Sofi Flinck och Emma Stenlöf har i år inte haft samma framgångar på grund av skador men tillhör ändå de allra bästa i landet i sina grenar,Sofi i spjut och Emma i mångkamp.

 


100m

Lite sämre standard på 100m i år. Snabbast är 18-åriga Amanda Sundstedt med 12,71 som är 12 hundradelar sämre än hennes fjolårspers. Sedan är det  bara Matilda From som med 12,97 nått under 13 sekunder.

200m

Även här  sämre standard än året innan. Liksom då är mångkamparen Emma Stenlöf snabbast med 25,95. Men det är långt från hennes fjolårspers 25,12. Ett glädjeämne är dock 15 åriga Virva Rylander som förbättrade sitt personliga rekord med nästan sex tiondelar till 26,39.

400m

Vi är i ett litet generationsskifte. Emma Larsson som inte tävlat sedan 2011 gjorde i år ett fint återinträde på arenan och är snabbast i klubben med 60,29.  Det är personligt rekord för Emma som trots att hon varit borta så länge inte är mer än 22 år. Egentligen bara i början av sin löparkarriär. Sharon Lopez  och Hanna Aabacken är våra andra löpare på distansen men har inte nått upp till fjolårets resultat.

800m

Det ska bli intressant att följa 14-åringarna Hilda Lindberg och Elsa Wallenius.  Förra året var första året det prövade distansen. I år har de förbättrat sina personliga rekord rejält. Hilda har sprungit på 2.17,24 och Elsa på 2.20,72. I backspegeln får vi gå tillbaka till 2008 innan vi hittar någon som sprungit snabbare. Då var det Jenny Holmroos som sin sista tävlingssäsong sprang på 2.13,61

1500m

Moa Rothman förbättrade sitt personliga rekord ytterligare i år till 4.39,66. Hon är fyra i landet i sin åldersklass F19. Men hennes styrka ligger i första hand på 3000m hinder.

Längre distanser

19-åriga Evelina Silokangas svarade för en prima överraskning när hon vann LagSMkvalet på 5000m med tiden 18.40,54. Men det  var hennes enda tävling för klubben under säsongen. 14 åriga Elsa Wallenius är kanske den som vi ska hoppas på framöver. På bana springer hon 2000m som längst än så länge.  Hon har förbättrat sitt personliga rekord med nästan 20 sekunder till 6.37,72 som är en av de bästa tiderna i landet i hennes åldersklass.

3000m hinder

Grenen får i år sin egen rubrik. Vi har nämligen äntligen en riktig hinderlöpare i 19-åriga Moa Rothman. Som jag berättat ovan deltog hon till och med i JuniorEM där hon i försöksloppet noterade personligt rekord med 10.30,93. Hon är nia bland seniorerna i landet med den tiden. I hennes åldersklass F19 är distansen 2000m och där är hon tvåa i årsbästalistan i landet med 6.57,28.

100m häck

Med Daniela Karlsson ännu inte tillbaka efter sin skada och med Emma Stenlöf skadad större delen av säsongen har vi tagit ett kliv tillbaka i grenen. Emma  gjorde sin bästa tid 14,05 vid JuniorEM i Eskilstuna.  Ingen annan har sprungit distansen i år.

400m häck

Ewa Marcinkiewicz har numera långa häcken mer som en andra gren vid sidan om tresteg, men tillhör fortfarande de bästa i landet i en gren som har en tunn bredd även nationellt. Hennes personbästa är från 2010 och lyder på 59,68. I år blev det 61,14 som bäst. Ewa är bara 22 år och har en lång aktiv karriär framför sig. Hon behövs verkligen på 400m häck. Bakom henne är det nämligen tomt i klubben.

Höjd

Mångkamparen Emma  Stenlöf  har klubbrekordet 1,81 från 2013. I år blev det 1,75  som bäst och det är väldigt tunt bakom henne. Närmast efter Emma kommer 14-åriga Astrid Eggesjö som i år höjt sitt personliga rekord till 1,52.

Längd

Här kan vi glädja oss åt två hoppare i klubben över sex meter. Det är unikt. Malin Marmbrandt har som vi tidigare nämnt tagit ytterligare ett kliv med förbättring av sitt eget klubbrekord från ifjol till 6,43. Medalj i SM och landskapsuppdrag är ytterligare ett bevis på att hon idag tillhör de allra bästa i landet i grenen. Malin är ju numera sambo med en av Sveriges bästa manliga längdhoppare Andreas Otterling från Örebro.Det är uppenbart att träning tillsammans med honom och ny tränare skapat ett rejält lyft för Malin. Emma Stenlöf hade som jag tidigare nämnt en mindre lyckad säsong kantad av skador. Längd är dock den grenen där hon i år satt personligt rekord  och med  6,04 för första gången nått över sex meter. Ingen ytterligare har i år nått över fem meter.

Stav

Läget i stav är lite bättre än förra året. Överraskande är det 14-åriga kastaren Anna Götberg som toppar statistiken. Vid Svealandsmästerskapen i Falun hoppade hon för distriktet och satte ett fint personligt rekord med 2,53.

Tresteg

Malin Marmbrant har i år börjat tävla i tresteg igen och det med ett synnerligen bra resultat.  Medalj vid SM och även i den här grenen uttagen till Finnkampen. Senast Malin hoppade tresteg utomhus var 2011. Det gamla klubbrekordet hade hon själv från 2010 och löd på 12,74. Nu blev det vid tävlingar i Täby i august 13,03 som bäst. Efter ett upphåll för året är Ewa Marcinkiewicz tillbaka som trestegshoppare. I år hoppade hon 12,34 och är tvåa i klubben. En stark gren för klubben just nu. 14-åriga Lovisa Ulegård gjorde nu sin första säsong med planka och hoppade 10,47. Där har vi kanske vår nästa hoppare över 11 meter.

Kula

Vår bästa kulstötare Jennie Söderholm var i år tillbaka på allvar och satte personbästa med 13,91 redan vid LagSM-kvalet på våren. Mångkamparen Emma Stenlöf är tvåa i klubben med 13,07. Det är en stark gren i klubben med spännande juniorer och ungdomar. Närmast seniorerna är 17åriga Nina Björkman som fortfarande stöter med 3 kg kula men som vid en Castoramatävling under hösten stötte 10,45 med seniorkulan.

Diskus

Vår bästa diskuskastare sedan flera år Jenny Johansson saknades i år. Fråga är väl om vi inte får ett generationsskifte i grenen. I år är Matilda Gunnarsson bäst i klubben  med 39,91 före Jennie Söderholm med 39,08. Ingen av dom har diskus som sin huvudgren. Men vi har en spännande ung kastgeneration på gång. Men det syns kanske framförallt i den andra kastgrenen slägga.  17-åriga Nina Björkman kastar numera med seniordiskusen och ligger närmast våra två seniorer med 32,43.  14-åriga Anna Götberg är den som haft den starkaste utvecklingen. I den klassen kastar man numera med en tyngre diskus än tidigare 0,75 kg mot 0,6 kg. 35,04 har hon kastat i år. Det är längre än vad både Matilda och Jennie gjorde i samma ålder med den lättare diskusen.

Slägga

I år fick vi för första gången en kastare över 60 meter. 22-åriga Amanda Rydberg  gjorde precis som förra året.  Redan på försäsongen vid träningslägret i Portugal satte hon klubbrekord och personbästa med 1,76 meter och nådde 60,43. Sedan blev det bara en tävling till för Amanda. Det var vid LagSMkvalet i maj. Vi får hoppas att hon kommer igen nästa år. Även om vi har duktiga ungdomar i grenen så är det ingen som är mogen att tampas med seniorerna än. Den största talangen är tveklöst 14-åriga Anna Götberg . Ända fram till 17-årsklassen är det 3 kg som gäller i slägga. Anna har i år satt klubbrekord i F14 med 51,42 och är tvåa i landet i sin åldersklass. Ingen har någonsin kastat längre i klubben med 3kgsläggan, inte ens i äldre åldersklasser.  Träningkamraten och jämnåriga Jennifer Andersson  har haft en om möjligt ännu starkare utveckling i grenen. Från att året innan ha kastat  30,21 med 2 kg släggan har hon i år kastat 46,53 med 3kg släggan och tillhör också de allra bästa i landet i sin åldersklass. Den som vi nästa år får ställa vår största förhoppning till är förutom Amanda 17-åriga Nina Björkman. I år har det varit 3kg slägga som gällt även för henne. Hon har förbättrat sitt pers med nästan tio meter till 48,58.Nästa år tävlar hon med 4 kg släggan. Med 4 kg släggan nådde hon i år vid en castoramatävling 36,98. Det skulle inte förvåna mig om hon nästa år når upp mot 50 meter med seniorsläggan.

Spjut

Sofie Flinck gjorde bara några få tävlingar under året och nådde som längst 56,76 vid DiamondLeaguegalan i Stockholm i slutet av juli. En väldigt bra nivå om det hade varit av någon annan än Sofi som ju har kapacitet att nå mycket längre. Tvåa i klubben är mångkamparen Emma Stenlöf som i år ytterligare förbättrat sitt personbästa till 42,06.  Trea är Matilda Gunnarsson som trots att hon bara är 25 år inte tävlar så mycket längre.  I år kastade hon 41,67 som längst. Ännu en 40-meterskastare har vi fått i 17-åriga Maja Gustavsson som i år i sin klass tävlar med 500g spjut. Men med seniorspjutet (600g)  nådde hon vid LagSMkvalet i maj 40.82. Med 500g spjutet kastade hon 50,23 som längst och kvalificerade sig som jag tidigare nämnt till UngdomsVM i Colombia.

Fyra kastare över 40m med seniorspjutet visar på en bra bredd.

Mångkamp.

Mångkamparen Emma Stenlöf  hade en skadefylld säsong och nådde inte upp till fjolårets resultat (5795 poäng)men tillhör ändå med 5600 poäng de allra bästa i landet. I år har vi inte haft någon annan mångkampare i de yngre årgångarna.

Göran Kihl